Min allerførste førsteforfatter-artikel, udgivet i Physical Review B!

Øverste del af artiklen

Øverste del af den udgivne artikel

Den er virkelig ude! Jeg har arbejdet på denne artikel lige siden jeg færdiggjorde mit kandidatspeciale, og den er endelig blevet udgivet som en publikation i Physical Review B. Den endte ud med at være rigtig god – og jeg er så glad for det her! Min allerførste førsteforfatter-artikel i et videnskabeligt tidsskrift!

Dette er basalt set vores rapportering af de røntgen-målinger som jeg fik til at lave mit kandidatproket over – af staging observeret i flere forskellige prøver af enkelt-krystal LSCO+O. Målingerne blev udført ved en række forskellige temperaturer mellem 5-10 K og stuetemperatur, hvilket gav os mulighed for at se hvordan stagingen dukker op ved forskellige temperaturer afhængigt af doping i prøverne. Vi rapporterede også om den observerede køle-rate afhængighed, som blev fundet til at afhænge af mængden af Sr doping i prøverne.

Du kan se den fulde artikel via DOI linket: https://link.aps.org/doi/10.1103/PhysRevB.96.174106

Posted by PJR in Eksperimenter, Studier, Udgivelser, 0 comments

En af mine figurer brugt i en bog

Det her er vildt sejt! For et par uger siden blev jeg kontaktet af Prof. Hagen Kleinert fra Freie Universität Berlin, om hvorvidt han måtte bruge en af mine figurer fra mit kandidatspeciale i sin næste bog. Jeg er virkelig beæret, og nu er bogen kommet ud, udgivet som “Collective Classical and Quantum Fields”.

Posted by PJR in Udgivelser, 0 comments
ICNS i Daejeon, Sydkorea

ICNS i Daejeon, Sydkorea

Hele sidste uge har jeg været i Sydkorea for at deltage i ICNS (International Neutronspredningskonference), der blev afholdt i Daejeon. Det var en fantastisk tur, og en god konference – og jeg har en million billeder som jeg skal sortere igennem nu! Jeg vil dele nogle af dem nedenfor.

Helsinki layover

Jeg havde 7 timers ventetid i Helsinki lufthavn på min vej mod Sydkoea, så jeg forsøgte at få det bedste ud af det ved at tage en lille sightseeing tur ind til byen. Jeg har aldrig fløjet via Helsinki før, så det var rart at få denne mulighed med lidt ekstra tid. Jeg havde tid nok til at tage toget ind i centrum af byen, og derefter gå langs nogle af de smukke gamle gader og parker ned til havnen med dens markeder og alle de små færger. Jeg tog med en af færgerne til øen Suomenlinna, hvor jeg gik rundt i et par timer for at se de smukke seværdigheder og udsigter, før jeg tog færgen tilbage og derefter tog mod lufthavnen igen. Jeg kunne se mig selv vende tilbage til Finland igen – for at se resten af byen, såvel som det omgivende land. 

Selve konferencen

Konferencen var fra søndag den 9. juli – med en lille velkomstsceremoni – til torsdag den 13. juli. Der var masser af firmaet og institutter der præsenterede dem selv i en af de store haller, og det store antal parallelle sessioner fordelt over mange forskellige haller var til tider lidt overvældende. Der var flere postersessioner lagt ud over hele ugen, og jeg fik lov til at præsentere min poster om tirsdagen i den lange frokostpause. Jeg tror ikke jeg nogensinde har haft en posterpræsentation der var så travl, men samtidig så tilfredsstillende. Flere mennesker kom hen for at snakke med mig, og jeg fik masser af feedback på mit arbejde – og endda et par nye kontakter. Jeg havde min telefon siddende på plakaten, ligesom jeg afprøvede det i løbet af det sidste DanScatt møde, og jeg tror at det virkede til at få opmærksomheden fra folk.

Tirsdag fik vi lov til at besøge Hugh-flux Advanced Neutron Application Reactor (HANARO) en kort bustur væk fra konferencecenteret. De er i øjeblikket lukket ned, og har været det et stykke tid – så vi fik en sjælden mulighed for at gå ind i den ydre shielding for at se beamporte og guides helt tæt p[. Det var vildt interessant, og jeg er rigtig glad for at jeg tog med på turen. Desværre fik vi ikke lov til at tage billeder inden for forskningskomplekset, og fik endda besked på at underskrive kontrakter om dette og sætte klistermærker på vores telefoners kameraer før bussen transporterede os til stedet. Men en af konferencens fotografer var der for at tage billeder af os!

HANARO tur gruppebillede

Hele flokken af os der var på besøg ved HANARO, før vi tog tilbage til konferencen

Konferences store middag blev afholdt onsdag aften, med underholdning af en traditionel Nanta gruppe – entertainere der udførte alle mulige former for dans og kampe og musik med mad og køkkenredskaber. Det var virkelig sjovt og imponerende på samme tid, og et super godt valg for vores gruppe af meget blandede nationaliteter.

Posterpris

Posterpriserne blev uddelt torsdag aften under afslutningsceremonien. Jeg havde tilmeldt mig for at få min plakat evalueret for en pris, men var ikke alt for håbefuld – med hvor mange postere blev præsenteret under de mange postersessioner. Jeg endte dog med at vinde en af de 12 præmier, hvilket var fantastisk! Inkluderet i prisen var også en €100 voucher for bøger fra SpringerNature. Oven i det, så diplomet pænere ud end både mine bachelor- og kandidatdiplomer…

Du kan se selve plakaten på min plakat side, hvis du er interesseret.

Udforskning af Daejeon

Desværre havde jeg ikke æoner af tid til at udforske den omgivende by i løbet af ugen, men vi gik ud for at finde nogle lokale restauranter og se den smukke flod lige bag konferencecentret. Vejret var kvælende varmt og fugtigt, og jeg havde endda problemer med at indersiden af mit kamera duggede, når jeg tog den ud af tasken – så jeg fik ikke så mange billeder som jeg havde håbet på. Vi fik dog fået noget ekstremt lækker mad, og det fik jeg billeder af!

Posted by PJR in Konferencer, Rejser, 0 comments
DanScatt 2017 møde i Odense

DanScatt 2017 møde i Odense

I går og i dag har jeg været i Odense for at deltage i det årlige møde for DanScatt,  organisationen for danske brugere af synkrotron-og neutron-kilder og fri-elektron røntgen lasere. Denne gang blev det holdt på SDU (Syddansk Universitet), ligesom første gang jeg deltog i mødet tilbage i 2012.

Der var masser af gode talks og en poster session om spredning – jeg fik lov til at præsentere nogle af mine LSCO superstrukturer med en poster. Jeg kørte en lidt sjov test af en ny idé jeg fik til den poster jeg vil præsentere senere denne sommer i Sydkorea på ICNS konferencen, hvor jeg vil sætte min telefon eller tablet fast på posteren (i hvert fald under selve poster sessionen). Jeg brugte min telefon denne gang, med animationer af nogle af mine reciprokke rum data. Det fungerede rigtig godt, og fungerede som et godt blikfang for posteren.

Posted by PJR in Konferencer, Rejser, 0 comments
Tilbage fra ECM-30 mødet i Basel

Tilbage fra ECM-30 mødet i Basel

I løbet af denne uge har jeg været i Basel for at deltage i det 30. møde for European Crystallographic Association (ECM) – den første gang for mig som deltager i denne konference. Der var langt flere deltagere end jeg havde forventet – jeg hørte 920 deltagere nævnt på et tidspunkt – og hele mødet var super inspirerende.

Jeg forsøgte faktisk at få en talk om mit næsten-klar-til-publikation arbejde om staging i LSCO, men jeg fik desværre kun lov til at præsentere en poster. Jeg fik dog også mulighed for at mødes med et par gamle bekendte, samt nogle af de folk jeg havde mødt på Aperiodic Crystals skolen for et par uger siden i Antwerpen.

Mandag aften var der en Young Crystallographers Mixer i Bar Rouge i den anden-højeste bygning i Basel. Udsigten var fantastisk, deres drinks var gode og musikken var enormt høj. En underholdende oplevelse, selv om jeg ikke rigtig kan se hvor godt det fungerede som networking…

Tirsdag aften fik jeg mulighed for at se det nye Dectris hovedkvarter Baden-Daettwil, med en virkelig interessant tur, samt en virkelig gennemført grillbuffet til at toppe os op før vi tog tilbage til Basel. Det var rigtig cool at se hvor de laver Pilatus detektorerne som jeg har set så mange gange, og at få lov til at høre om deres nye produkter som de udvikler – og lidt om firmaets historie.

Selve konference-stedet var virkelig godt, og der var et professionelt team af konferencearrangører der sørgede for alt det praktiske – alt fungerede bare som smurt! Vi havde også nogle dejligt lange frokostpauser, så der var god mulighed for både at networke og til at gå lidt rundt i Basel og se byen. Jeg tror måske at jeg vil tage til Basel igen på en ferie en dag, det var en virkelig dejlig by – og den offentlige transport var virkelig effektiv.

Konferencemiddagen blev afholdt onsdag aften i Basel Zoo, i en af de store restauranter derinde. Før den egentlige middag (der for resten var helt vidunderlig) blev vi delt op i grupper og sendt rundt på små rundvisninger i haven. Jeg kom med på turen til deres lille akvarium, hvor en af deres biologer viste os omkring i baglokalerne, hvor de avler koraller, søheste og gopler. Det var virkelig interessant, og alt for kort – jeg kunne være blevet derinde i timevis.

Posted by PJR in Konferencer, Rejser, 0 comments
Aperiodic Crystals skole i Antwerpen

Aperiodic Crystals skole i Antwerpen

I sidste uge deltog jeg i Aperiodic Crystals skolen, der blev afholdt på Antwerpen Universitet i Belgien. Det var en uge med foredrag og tutorials om modulerede krystalstrukturer og kvasikrystaller, og var dybest set perfekt for hvad jeg har brug for min fortsatte PhD projekt.

Ud over fra at lære en stak ny nyttig viden om superspace og superstrukturer, fik jeg også mere viden om hvordan man kan bruge JANA2006 til at løse (in)kommensurable modulerede strukturer fra data fra enkelt-krystaller. Nu skal jeg bare have fundet ud af hvordan man kan indeksere de data som jeg allerede har…

Ugen endte med at blive super travl for mig, men der var lidt tid om aftenen til at gå ud med folk, finde interessante lokale øl og sjov lokal mad. Jeg var især glad for at prøve en kirsebærøl (Kriek), som jeg ikke engang havde hørt om før. Jeg fik også rig mulighed for at møde en masse nye seje mennesker, både med-deltagere på skolen og foredragsholdere – og nogle af dem kommer jeg til at mødes med igen snart på ECM-30-konferencen i Basel i slutningen af august.

Posted by PJR in Rejser, Workshops, skoler og kurser, 0 comments

Swedish Neutron Scattering Society møde i Lund

Jeg tog til Swedish Neutron Scattering Society mødet afholdt i Lund, Sverige, i år – mandag og tirsdag den 30. og 31. maj – for at få en følelse af hvad der foregår på den anden side af vandet her fra København. Jeg fik lov til at overvære en masse interessante talks – mange af dem centreret omkring instrumentudvikling for ESS og MAX IV – samt fik lov til at præsentere en poster over noget af mit arbejde.

Om tirsdagen tog vi på en tur til den næsten færdiggjorte MAX IV synchrotron, og også til ESS – der stadig er noget af en byggeplads. Det var vildt interessant at de begge steder!

På mine ture (jeg tog frem og tilbage med tog over Øresund begge dage) havde jeg lidt sjov med at tage små videoklip, der resulterede i en lille video:

Posted by PJR in Konferencer, Rejser, Workshops, skoler og kurser, 0 comments
DanScatt 2016 møde tæt på

DanScatt 2016 møde tæt på

I år blev DanScatt (organisationen for danske brugere af synkrotron-og neutron-kilder og fri-elektron røntgen lasere) mødet afholdt på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet lige midt i mit normale campus, fra dne 26. til 27. maj.

Næsten alle foredragene koncentrerede sig om biologi i år, og jeg lærte en masse nye ting – selv om jeg nok havde foretrukket et par flere foredrag med materiale mere relevant til hvad jeg selv laver. Forhåbentlig bliver det lidt mere balanceret næste år.

Jeg fik mulighed for at præsentere en poster om eftermiddagen på den anden dag, men lokalet var så proppet at jeg ikke rigtig tror nogen faktisk så den – der var så mange mennesker i det lille-bitte rum. I det mindste var der øl og gode mennesker til stede!

Posted by PJR in Konferencer, 0 comments

Endelig færdig med kandidatgraden!

I dag havde jeg mit kandidat-forsvar, i det gamle auditorium A på Niels Bohr Institutet. Min familie var der, sammen med en håndfuld kontor-kammerater der også dukkede op for at se det. Selv om jeg var ret nervøs, synes jeg at det endte med at gå ret godt, og selv spørgsmålene bagefter kunne vist ikke være gået meget bedre.

Du kan se mine slides på kandidat speciale siden, hvor der er download links til alt der har at gøre med projektet (eller du kan bare se på slidesene direkte igennem dette link).

Et par eksempler fra mit slideshow

Et par eksempler af slides fra mit forsvars slideshow

Alt i alt er jeg meget glad for hvordan projektet endte, og jeg glæder mig til at forsøge at færdiggøre en artikel – så vi kan få udgivet nogle af resultaterne – i løbet af december og januar.

Posted by PJR in Studier, 0 comments
Kandidatspeciale afleveret – forberedelse til forsvaret i gang!

Kandidatspeciale afleveret – forberedelse til forsvaret i gang!

Jeg har endelig formået at aflevere mit kandidatspeciale, så jeg kan fortsætte resten af mit PhD projekt! Jeg har lavet en lille underside her på siden, ligesom jeg gjorde for min bacheloropgave tilbage for et par år siden. Du kan se den her, hvor du også kan se selve afhandlingen (eller bare kigge på afhandlingen direkte her).

Et par eksempel-sider fra mit speciale

Et par eksempel-sider fra mit speciale

Jeg er nu ved at forberede til forsvaret mandag den 30. november, og har netop printet et par invitations-plakater til at hænge i elevatoren og fortælle folk om det – de kan også ses på den lille afhandlings-underside jeg lavede (eller bare direkte via dette link). For det meste ser jeg egentlig bare frem til at have dette overstået.

En eller anden dag vil jeg dele den LaTeX-klasse, som jeg lavede til afhandlingen – så andre kan bruge det layout jeg lavede – men for nu er det så rodet at jeg ikke tror jeg har lyst til at støtte folk i at forsøge at kompilere tingen…

En del af den lille forsvars-invitation

En del af den lille forsvars-invitation som jeg hang op rundt omkring på kontoret

Posted by PJR in Studier, 0 comments

Større ændringer af hjemmesidens layout

Jeg har brugt min fritid den sidste uge eller to på at lege rundt med responsivt CSS design for denne hjemmeside, og ændre den måde hvorpå den – nu meget gamle side – fungerer. Jeg ville have det til at virke for mindre (især mobil-) skærme på en enkel og logisk måde, men også på en måde hvor jeg ikke skulle til at omskrive hver enkelt side på webstedet.

Jeg snublede over CSS-biblioteket Pure CSS mens jeg ledte efter løsninger til nogle af de design-ændringer jeg forsøgte at lave, og besluttede mig for at bruge det. Mit gamle layout brugte tabeller til alt – en lettere forældet metode allerede da jeg startede med hjemmesiden i sin tid – og det har irriteret mig i årevis. Nu er alt i CSS, og virker på enkle responsive måder med forskellige vinduesstørrelser. En sammenligning af det gamle og det nye sidelayout for forsiden af webstedet:

Jeg har lavet masser af ændringer til hjemmesiden, men jeg vil lige prøve at opliste de vigtigste af dem her:

  • Jeg plejede at have et søgefelt i bunden af hver side, som viste søgeresultaterne inde på siden ved blot at udvide højden af siden med resultaterne. Dette er nu blevet ændret til et mindre søgefelt i den øverste menu (i hvert fald for store skærmstørrelser – mere om det i et øjeblik), der fører til en destinationsside med Google-resultater som en pop-up i stedet for.
  • Alle ikoner er blevet ændret fra små PNG-filer til egentlig vektorgrafik, gennem forskellige CSS definerede skrifttyper. Hjemmesiden Fontello, hvor du kan oprette din egen font pakke til brug for netop dette, var en enorm hjælp.
  • Jeg har tilføjet standardknapper til social deling, som ændrer indholdet af de faktiske knapper afhængigt af den bruger der ser siden. Disse knapper er skabt og hostet via AddThis – de fleste typiske internetbrugere genkender sikkert deres “plus”-ikon. Disse knapper skjuler sig automatisk for mindre skærmstørrelser, for ikke at være i vejen.

Den nye responsive menu er også en del af Pure CSS biblioteket. Jeg har haft en masse sjov at få den til at reagere på forskellige skærmstørrelser, således at en lille telefonskærm stadig vil være i stand til at se alle top-menu punkterne, mens mere information kan blive vist på større skærme. De tre forskellige funktionsmåder i menuen kan ses nedenfor:

Forskellige størrelser af menuen

Den nye menu, der ændrer sig alt efter størrelsen af vinduet

Når skærmen bliver mindre, er det først beskrivelses-teksten der forsvinder fra ikonerne. Derefter er det de sociale netværks-links, oversættelse-links og søgelinjen der forsvinder, de to sidstnævnte fusionerende i den øverste menu som nye ikoner.

Til sidst sørgede jeg for at under-menuen (og hoved-menuen, hvis en skærm bliver ekstremt lille) kan rulle til siden på en måde som giver mening med en touch-skærm, og såmænd også på en PC hvis man har lyst til at scrolle til siden. Jeg forsøger stadig at finde ud af en måde at overlejre en lille pil i siderne af undermenuen når denne mulighed er i aktion, men indtil videre har jeg ikke fundet en løsning.

Posted by PJR in Hjemmeside, 0 comments

Artikel i Physical Review B!

Øverste del af artiklen

Øverste del af den udgivne artikel

Astrid skrev denne fede artikel om arbejdet hun har lavet i løbet af de sidste år. Jeg hjalp med en del eksperimenterne, da jeg lige var gået i gang med min PhD, så det er fedt også at få det udgivet!

Som en kort beskrivelse, er artiklen en rapportering af den observerede felt-afhængighed af interplanare magnetiske korrelationer i vores specifikke prøve. Vi fandt at det anvendte magnetfelt forbedrede det magnetiske moment, samt øgede de interplanare korrelationer – dog kun mellem nabo-planer. Det viste sig at disse interplanare korrelationer også kunne tvinges frem gennem en hurtig afkøling i stedet for et anvendt felt.

Den fulde artikel kan ses ved at følge DOI nummeret: http://journals.aps.org/prb/abstract/10.1103/PhysRevB.91.174507

Posted by PJR in Eksperimenter, Studier, Udgivelser, 0 comments

Alt for få opdateringer

Det føles som om at jeg har opdateret denne blog alt for sjældent i de sidste par år – og det gælder også hjemmesiden i sig selv. De sidste par dage har jeg haft brug for lidt overspringshandlinger, og havde lidt sjov med at gen-kode dele af siden og oprette statistik-tracking. Det viser sig at en masse af notesamlingerne og min gamle afleveringer får en masse trafik, og det er interessant for mig at se på statistikken for dette.

Siden sidste blogindlæg har jeg deltaget i flere workshops, kurser, eksperimenter og konferencer. Værd at nævne var ICNS konferencen i Edinburgh, Skotland, for to somre siden (juli 2013), og et meget spændende eksperiment på IN12 (ILL, Frankrig) i samme måned.

Jeg er nu færdig med alle mine undervisningstimer, efter at have været kursusinstruktør i Eksperimentel Fysik kurset tre gange (selv om første gang var før jeg startede min Ph.D.) og én gang i neutronspredningskurset – plus et par mindre ting på forskellige sommerskoler. Jeg er også næsten færdig med at tage kurser, da jeg deltog i en lang række workshops i den første del af mine studier.

Jeg har i mellemtiden også haft over et års lang afbrydelse fra mine studier på grund af helbredsproblemer, og jeg arbejder i øjeblikket på at komme tilbage ved at afslutte mit speciale, så jeg kan fortsætte på Ph.D.-planen jeg startede tilbage i marts 2012. Forhåbentlig vil dette være muligt fra begyndelsen af denne sommer.

Posted by PJR in Eksperimenter, Hjemmeside, Studier, Undervisning, Workshops, skoler og kurser, 0 comments
Jeg er blevet gift, og jeg har ændret mit navn

Jeg er blevet gift, og jeg har ændret mit navn

Mit gamle navn er Pia Jensen, men da min nye mand har fedt et efternavn, har jeg besluttet at beholde mit tidligere efternavn som nu kun et mellemnavn, og tage hans efternavn – Ray. Så mit navn er nu Pia Jensen Ray i fulde, eller bare Pia Ray eller P. J. Ray i den korte version.

Navneændringen har også inspireret mig til at få et nyt domæne, pjray.dk. Jeg har i lang tid brugt bozack.dk (eller egentlig mest fys.bozack.dk) hjemmesiden til min personlige hjemmeside og e-mail, men jeg følte at det måske var på tide at gøre noget andet. Desværre var det simple navn ray.dk allerede taget af en person der kun bruger det til e-mails (jeg selv skrev med personen for at spørge om jeg kunne købe domænet, men ak) – det ville have været meget sejere at eje.

Indtil videre vil dette nye domæne blot omdirigere til de gamle sider, da jeg ikke har meget tid til at genlave hjemmesiden som jeg gerne vil. En eller anden dag vil jeg sætte mig ned og se om jeg kan få et CMS som Drupal eller bare gode gamle WordPress til at virke. Al den kodning jeg har lavet på denne gamle hjemmeside er begyndt at irritere mig, da så meget af det er super manuelt og tidskrævende at opdatere. Et egentligt CMS med en log-in, og en lidt mere WYSIWYG-tilgang til tingene, ville være en dejlig forandring.

Noget andet er at denne navneændring kommer på et forholdsvis belejligt tidspunkt med hensyn til videnskabelige publikationer. Det er altid bedre at holde sig til et enkelt navn i stedet for at ændre det midt i en karriere. Vi har en publikation der kommer ud snart, og jeg har kunnet få mit nye navn på der – før det blev sendt det ind – så det er en god start.

Posted by PJR in Hjemmeside, 0 comments
Min første beamtid på ESRF

Min første beamtid på ESRF

Vi var heldige at få et par dages beamtid på hård-røntgen instrumentet ID11 på ESRF i Grenoble, Frankrig: fra 1. til 3. december. Vi målte refleksioner for flere af vores LSCO krystaller ved forskellige temperaturer, for at få nogle af vores smukke superstrukturer i endnu bedre opløsning end tidligere.

Du kan få en lille smagsprøve på hvordan datatagningen så ud nedenfor:

Jeg fik også mulighed for at se bjergene omkring Grenoble fra en ny retning – jeg havde været aldrig hele vejen nede i sydenden ved synkrotronen på campus, og havde ingen anelse om at der var en lille rundkørsel dernede. Uanset hvad, så var udsigten helt vidunder på de dage hvor vi havde solskin!

Et lille panorama fra ESRF

Et lille panorama fra ESRF

Posted by PJR in Eksperimenter, Rejser, 0 comments
Load more