Min allerførste førsteforfatter-artikel, udgivet i Physical Review B!
Den er virkelig ude! Jeg har arbejdet på denne artikel lige siden jeg færdiggjorde mit kandidatspeciale, og den er endelig blevet udgivet som en publikation i Physical Review B. Den endte ud med at være rigtig god – og jeg er så glad for det her! Min allerførste førsteforfatter-artikel i et videnskabeligt tidsskrift!
Dette er basalt set vores rapportering af de røntgen-målinger som jeg fik til at lave mit kandidatproket over – af staging observeret i flere forskellige prøver af enkelt-krystal LSCO+O. Målingerne blev udført ved en række forskellige temperaturer mellem 5-10 K og stuetemperatur, hvilket gav os mulighed for at se hvordan stagingen dukker op ved forskellige temperaturer afhængigt af doping i prøverne. Vi rapporterede også om den observerede køle-rate afhængighed, som blev fundet til at afhænge af mængden af Sr doping i prøverne.
En af mine figurer brugt i en bog
Det her er vildt sejt! For et par uger siden blev jeg kontaktet af Prof. Hagen Kleinert fra Freie Universität Berlin, om hvorvidt han måtte bruge en af mine figurer fra mit kandidatspeciale i sin næste bog. Jeg er virkelig beæret, og nu er bogen kommet ud, udgivet som “Collective Classical and Quantum Fields”.
ICNS i Daejeon, Sydkorea
Hele sidste uge har jeg været i Sydkorea for at deltage i ICNS (International Neutronspredningskonference), der blev afholdt i Daejeon. Det var en fantastisk tur, og en god konference – og jeg har en million billeder som jeg skal sortere igennem nu! Jeg vil dele nogle af dem nedenfor.
Helsinki layover
Jeg havde 7 timers ventetid i Helsinki lufthavn på min vej mod Sydkoea, så jeg forsøgte at få det bedste ud af det ved at tage en lille sightseeing tur ind til byen. Jeg har aldrig fløjet via Helsinki før, så det var rart at få denne mulighed med lidt ekstra tid. Jeg havde tid nok til at tage toget ind i centrum af byen, og derefter gå langs nogle af de smukke gamle gader og parker ned til havnen med dens markeder og alle de små færger. Jeg tog med en af færgerne til øen Suomenlinna, hvor jeg gik rundt i et par timer for at se de smukke seværdigheder og udsigter, før jeg tog færgen tilbage og derefter tog mod lufthavnen igen. Jeg kunne se mig selv vende tilbage til Finland igen – for at se resten af byen, såvel som det omgivende land.
Selve konferencen
Konferencen var fra søndag den 9. juli – med en lille velkomstsceremoni – til torsdag den 13. juli. Der var masser af firmaet og institutter der præsenterede dem selv i en af de store haller, og det store antal parallelle sessioner fordelt over mange forskellige haller var til tider lidt overvældende. Der var flere postersessioner lagt ud over hele ugen, og jeg fik lov til at præsentere min poster om tirsdagen i den lange frokostpause. Jeg tror ikke jeg nogensinde har haft en posterpræsentation der var så travl, men samtidig så tilfredsstillende. Flere mennesker kom hen for at snakke med mig, og jeg fik masser af feedback på mit arbejde – og endda et par nye kontakter. Jeg havde min telefon siddende på plakaten, ligesom jeg afprøvede det i løbet af det sidste DanScatt møde, og jeg tror at det virkede til at få opmærksomheden fra folk.
Tirsdag fik vi lov til at besøge Hugh-flux Advanced Neutron Application Reactor (HANARO) en kort bustur væk fra konferencecenteret. De er i øjeblikket lukket ned, og har været det et stykke tid – så vi fik en sjælden mulighed for at gå ind i den ydre shielding for at se beamporte og guides helt tæt p[. Det var vildt interessant, og jeg er rigtig glad for at jeg tog med på turen. Desværre fik vi ikke lov til at tage billeder inden for forskningskomplekset, og fik endda besked på at underskrive kontrakter om dette og sætte klistermærker på vores telefoners kameraer før bussen transporterede os til stedet. Men en af konferencens fotografer var der for at tage billeder af os!
Konferences store middag blev afholdt onsdag aften, med underholdning af en traditionel Nanta gruppe – entertainere der udførte alle mulige former for dans og kampe og musik med mad og køkkenredskaber. Det var virkelig sjovt og imponerende på samme tid, og et super godt valg for vores gruppe af meget blandede nationaliteter.
Posterpris
Posterpriserne blev uddelt torsdag aften under afslutningsceremonien. Jeg havde tilmeldt mig for at få min plakat evalueret for en pris, men var ikke alt for håbefuld – med hvor mange postere blev præsenteret under de mange postersessioner. Jeg endte dog med at vinde en af de 12 præmier, hvilket var fantastisk! Inkluderet i prisen var også en €100 voucher for bøger fra SpringerNature. Oven i det, så diplomet pænere ud end både mine bachelor- og kandidatdiplomer…
Du kan se selve plakaten på min plakat side, hvis du er interesseret.
Udforskning af Daejeon
Desværre havde jeg ikke æoner af tid til at udforske den omgivende by i løbet af ugen, men vi gik ud for at finde nogle lokale restauranter og se den smukke flod lige bag konferencecentret. Vejret var kvælende varmt og fugtigt, og jeg havde endda problemer med at indersiden af mit kamera duggede, når jeg tog den ud af tasken – så jeg fik ikke så mange billeder som jeg havde håbet på. Vi fik dog fået noget ekstremt lækker mad, og det fik jeg billeder af!
DanScatt 2017 møde i Odense
I går og i dag har jeg været i Odense for at deltage i det årlige møde for DanScatt, organisationen for danske brugere af synkrotron-og neutron-kilder og fri-elektron røntgen lasere. Denne gang blev det holdt på SDU (Syddansk Universitet), ligesom første gang jeg deltog i mødet tilbage i 2012.
Der var masser af gode talks og en poster session om spredning – jeg fik lov til at præsentere nogle af mine LSCO superstrukturer med en poster. Jeg kørte en lidt sjov test af en ny idé jeg fik til den poster jeg vil præsentere senere denne sommer i Sydkorea på ICNS konferencen, hvor jeg vil sætte min telefon eller tablet fast på posteren (i hvert fald under selve poster sessionen). Jeg brugte min telefon denne gang, med animationer af nogle af mine reciprokke rum data. Det fungerede rigtig godt, og fungerede som et godt blikfang for posteren.
Tilbage fra ECM-30 mødet i Basel
I løbet af denne uge har jeg været i Basel for at deltage i det 30. møde for European Crystallographic Association (ECM) – den første gang for mig som deltager i denne konference. Der var langt flere deltagere end jeg havde forventet – jeg hørte 920 deltagere nævnt på et tidspunkt – og hele mødet var super inspirerende.
Jeg forsøgte faktisk at få en talk om mit næsten-klar-til-publikation arbejde om staging i LSCO, men jeg fik desværre kun lov til at præsentere en poster. Jeg fik dog også mulighed for at mødes med et par gamle bekendte, samt nogle af de folk jeg havde mødt på Aperiodic Crystals skolen for et par uger siden i Antwerpen.
Mandag aften var der en Young Crystallographers Mixer i Bar Rouge i den anden-højeste bygning i Basel. Udsigten var fantastisk, deres drinks var gode og musikken var enormt høj. En underholdende oplevelse, selv om jeg ikke rigtig kan se hvor godt det fungerede som networking…
Tirsdag aften fik jeg mulighed for at se det nye Dectris hovedkvarter Baden-Daettwil, med en virkelig interessant tur, samt en virkelig gennemført grillbuffet til at toppe os op før vi tog tilbage til Basel. Det var rigtig cool at se hvor de laver Pilatus detektorerne som jeg har set så mange gange, og at få lov til at høre om deres nye produkter som de udvikler – og lidt om firmaets historie.
Selve konference-stedet var virkelig godt, og der var et professionelt team af konferencearrangører der sørgede for alt det praktiske – alt fungerede bare som smurt! Vi havde også nogle dejligt lange frokostpauser, så der var god mulighed for både at networke og til at gå lidt rundt i Basel og se byen. Jeg tror måske at jeg vil tage til Basel igen på en ferie en dag, det var en virkelig dejlig by – og den offentlige transport var virkelig effektiv.
Konferencemiddagen blev afholdt onsdag aften i Basel Zoo, i en af de store restauranter derinde. Før den egentlige middag (der for resten var helt vidunderlig) blev vi delt op i grupper og sendt rundt på små rundvisninger i haven. Jeg kom med på turen til deres lille akvarium, hvor en af deres biologer viste os omkring i baglokalerne, hvor de avler koraller, søheste og gopler. Det var virkelig interessant, og alt for kort – jeg kunne være blevet derinde i timevis.
Aperiodic Crystals skole i Antwerpen
I sidste uge deltog jeg i Aperiodic Crystals skolen, der blev afholdt på Antwerpen Universitet i Belgien. Det var en uge med foredrag og tutorials om modulerede krystalstrukturer og kvasikrystaller, og var dybest set perfekt for hvad jeg har brug for min fortsatte PhD projekt.
Ud over fra at lære en stak ny nyttig viden om superspace og superstrukturer, fik jeg også mere viden om hvordan man kan bruge JANA2006 til at løse (in)kommensurable modulerede strukturer fra data fra enkelt-krystaller. Nu skal jeg bare have fundet ud af hvordan man kan indeksere de data som jeg allerede har…
Ugen endte med at blive super travl for mig, men der var lidt tid om aftenen til at gå ud med folk, finde interessante lokale øl og sjov lokal mad. Jeg var især glad for at prøve en kirsebærøl (Kriek), som jeg ikke engang havde hørt om før. Jeg fik også rig mulighed for at møde en masse nye seje mennesker, både med-deltagere på skolen og foredragsholdere – og nogle af dem kommer jeg til at mødes med igen snart på ECM-30-konferencen i Basel i slutningen af august.
Swedish Neutron Scattering Society møde i Lund
Jeg tog til Swedish Neutron Scattering Society mødet afholdt i Lund, Sverige, i år – mandag og tirsdag den 30. og 31. maj – for at få en følelse af hvad der foregår på den anden side af vandet her fra København. Jeg fik lov til at overvære en masse interessante talks – mange af dem centreret omkring instrumentudvikling for ESS og MAX IV – samt fik lov til at præsentere en poster over noget af mit arbejde.
Om tirsdagen tog vi på en tur til den næsten færdiggjorte MAX IV synchrotron, og også til ESS – der stadig er noget af en byggeplads. Det var vildt interessant at de begge steder!
På mine ture (jeg tog frem og tilbage med tog over Øresund begge dage) havde jeg lidt sjov med at tage små videoklip, der resulterede i en lille video:
DanScatt 2016 møde tæt på
I år blev DanScatt (organisationen for danske brugere af synkrotron-og neutron-kilder og fri-elektron røntgen lasere) mødet afholdt på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet lige midt i mit normale campus, fra dne 26. til 27. maj.
Næsten alle foredragene koncentrerede sig om biologi i år, og jeg lærte en masse nye ting – selv om jeg nok havde foretrukket et par flere foredrag med materiale mere relevant til hvad jeg selv laver. Forhåbentlig bliver det lidt mere balanceret næste år.
Jeg fik mulighed for at præsentere en poster om eftermiddagen på den anden dag, men lokalet var så proppet at jeg ikke rigtig tror nogen faktisk så den – der var så mange mennesker i det lille-bitte rum. I det mindste var der øl og gode mennesker til stede!
Endelig færdig med kandidatgraden!
I dag havde jeg mit kandidat-forsvar, i det gamle auditorium A på Niels Bohr Institutet. Min familie var der, sammen med en håndfuld kontor-kammerater der også dukkede op for at se det. Selv om jeg var ret nervøs, synes jeg at det endte med at gå ret godt, og selv spørgsmålene bagefter kunne vist ikke være gået meget bedre.
Du kan se mine slides på kandidat speciale siden, hvor der er download links til alt der har at gøre med projektet (eller du kan bare se på slidesene direkte igennem dette link).
Alt i alt er jeg meget glad for hvordan projektet endte, og jeg glæder mig til at forsøge at færdiggøre en artikel – så vi kan få udgivet nogle af resultaterne – i løbet af december og januar.
Kandidatspeciale afleveret – forberedelse til forsvaret i gang!
Jeg har endelig formået at aflevere mit kandidatspeciale, så jeg kan fortsætte resten af mit PhD projekt! Jeg har lavet en lille underside her på siden, ligesom jeg gjorde for min bacheloropgave tilbage for et par år siden. Du kan se den her, hvor du også kan se selve afhandlingen (eller bare kigge på afhandlingen direkte her).
Jeg er nu ved at forberede til forsvaret mandag den 30. november, og har netop printet et par invitations-plakater til at hænge i elevatoren og fortælle folk om det – de kan også ses på den lille afhandlings-underside jeg lavede (eller bare direkte via dette link). For det meste ser jeg egentlig bare frem til at have dette overstået.
En eller anden dag vil jeg dele den LaTeX-klasse, som jeg lavede til afhandlingen – så andre kan bruge det layout jeg lavede – men for nu er det så rodet at jeg ikke tror jeg har lyst til at støtte folk i at forsøge at kompilere tingen…
Større ændringer af hjemmesidens layout
Jeg har brugt min fritid den sidste uge eller to på at lege rundt med responsivt CSS design for denne hjemmeside, og ændre den måde hvorpå den – nu meget gamle side – fungerer. Jeg ville have det til at virke for mindre (især mobil-) skærme på en enkel og logisk måde, men også på en måde hvor jeg ikke skulle til at omskrive hver enkelt side på webstedet.
Jeg snublede over CSS-biblioteket Pure CSS mens jeg ledte efter løsninger til nogle af de design-ændringer jeg forsøgte at lave, og besluttede mig for at bruge det. Mit gamle layout brugte tabeller til alt – en lettere forældet metode allerede da jeg startede med hjemmesiden i sin tid – og det har irriteret mig i årevis. Nu er alt i CSS, og virker på enkle responsive måder med forskellige vinduesstørrelser. En sammenligning af det gamle og det nye sidelayout for forsiden af webstedet:
Jeg har lavet masser af ændringer til hjemmesiden, men jeg vil lige prøve at opliste de vigtigste af dem her:
- Jeg plejede at have et søgefelt i bunden af hver side, som viste søgeresultaterne inde på siden ved blot at udvide højden af siden med resultaterne. Dette er nu blevet ændret til et mindre søgefelt i den øverste menu (i hvert fald for store skærmstørrelser – mere om det i et øjeblik), der fører til en destinationsside med Google-resultater som en pop-up i stedet for.
- Alle ikoner er blevet ændret fra små PNG-filer til egentlig vektorgrafik, gennem forskellige CSS definerede skrifttyper. Hjemmesiden Fontello, hvor du kan oprette din egen font pakke til brug for netop dette, var en enorm hjælp.
- Jeg har tilføjet standardknapper til social deling, som ændrer indholdet af de faktiske knapper afhængigt af den bruger der ser siden. Disse knapper er skabt og hostet via AddThis – de fleste typiske internetbrugere genkender sikkert deres “plus”-ikon. Disse knapper skjuler sig automatisk for mindre skærmstørrelser, for ikke at være i vejen.
Den nye responsive menu er også en del af Pure CSS biblioteket. Jeg har haft en masse sjov at få den til at reagere på forskellige skærmstørrelser, således at en lille telefonskærm stadig vil være i stand til at se alle top-menu punkterne, mens mere information kan blive vist på større skærme. De tre forskellige funktionsmåder i menuen kan ses nedenfor:
Når skærmen bliver mindre, er det først beskrivelses-teksten der forsvinder fra ikonerne. Derefter er det de sociale netværks-links, oversættelse-links og søgelinjen der forsvinder, de to sidstnævnte fusionerende i den øverste menu som nye ikoner.
Til sidst sørgede jeg for at under-menuen (og hoved-menuen, hvis en skærm bliver ekstremt lille) kan rulle til siden på en måde som giver mening med en touch-skærm, og såmænd også på en PC hvis man har lyst til at scrolle til siden. Jeg forsøger stadig at finde ud af en måde at overlejre en lille pil i siderne af undermenuen når denne mulighed er i aktion, men indtil videre har jeg ikke fundet en løsning.
Artikel i Physical Review B!
Astrid skrev denne fede artikel om arbejdet hun har lavet i løbet af de sidste år. Jeg hjalp med en del eksperimenterne, da jeg lige var gået i gang med min PhD, så det er fedt også at få det udgivet!
Som en kort beskrivelse, er artiklen en rapportering af den observerede felt-afhængighed af interplanare magnetiske korrelationer i vores specifikke prøve. Vi fandt at det anvendte magnetfelt forbedrede det magnetiske moment, samt øgede de interplanare korrelationer – dog kun mellem nabo-planer. Det viste sig at disse interplanare korrelationer også kunne tvinges frem gennem en hurtig afkøling i stedet for et anvendt felt.
Alt for få opdateringer
Det føles som om at jeg har opdateret denne blog alt for sjældent i de sidste par år – og det gælder også hjemmesiden i sig selv. De sidste par dage har jeg haft brug for lidt overspringshandlinger, og havde lidt sjov med at gen-kode dele af siden og oprette statistik-tracking. Det viser sig at en masse af notesamlingerne og min gamle afleveringer får en masse trafik, og det er interessant for mig at se på statistikken for dette.
Siden sidste blogindlæg har jeg deltaget i flere workshops, kurser, eksperimenter og konferencer. Værd at nævne var ICNS konferencen i Edinburgh, Skotland, for to somre siden (juli 2013), og et meget spændende eksperiment på IN12 (ILL, Frankrig) i samme måned.
Jeg er nu færdig med alle mine undervisningstimer, efter at have været kursusinstruktør i Eksperimentel Fysik kurset tre gange (selv om første gang var før jeg startede min Ph.D.) og én gang i neutronspredningskurset – plus et par mindre ting på forskellige sommerskoler. Jeg er også næsten færdig med at tage kurser, da jeg deltog i en lang række workshops i den første del af mine studier.
Jeg har i mellemtiden også haft over et års lang afbrydelse fra mine studier på grund af helbredsproblemer, og jeg arbejder i øjeblikket på at komme tilbage ved at afslutte mit speciale, så jeg kan fortsætte på Ph.D.-planen jeg startede tilbage i marts 2012. Forhåbentlig vil dette være muligt fra begyndelsen af denne sommer.
Jeg er blevet gift, og jeg har ændret mit navn
Mit gamle navn er Pia Jensen, men da min nye mand har så fedt et efternavn, har jeg besluttet at beholde mit tidligere efternavn som nu kun et mellemnavn, og tage hans efternavn – Ray. Så mit navn er nu Pia Jensen Ray i fulde, eller bare Pia Ray eller P. J. Ray i den korte version.
Navneændringen har også inspireret mig til at få et nyt domæne, pjray.dk. Jeg har i lang tid brugt bozack.dk (eller egentlig mest fys.bozack.dk) hjemmesiden til min personlige hjemmeside og e-mail, men jeg følte at det måske var på tide at gøre noget andet. Desværre var det simple navn ray.dk allerede taget af en person der kun bruger det til e-mails (jeg selv skrev med personen for at spørge om jeg kunne købe domænet, men ak) – det ville have været meget sejere at eje.
Indtil videre vil dette nye domæne blot omdirigere til de gamle sider, da jeg ikke har meget tid til at genlave hjemmesiden som jeg gerne vil. En eller anden dag vil jeg sætte mig ned og se om jeg kan få et CMS som Drupal eller bare gode gamle WordPress til at virke. Al den kodning jeg har lavet på denne gamle hjemmeside er begyndt at irritere mig, da så meget af det er super manuelt og tidskrævende at opdatere. Et egentligt CMS med en log-in, og en lidt mere WYSIWYG-tilgang til tingene, ville være en dejlig forandring.
Noget andet er at denne navneændring kommer på et forholdsvis belejligt tidspunkt med hensyn til videnskabelige publikationer. Det er altid bedre at holde sig til et enkelt navn i stedet for at ændre det midt i en karriere. Vi har en publikation der kommer ud snart, og jeg har kunnet få mit nye navn på der – før det blev sendt det ind – så det er en god start.
Min første beamtid på ESRF
Vi var heldige at få et par dages beamtid på hård-røntgen instrumentet ID11 på ESRF i Grenoble, Frankrig: fra 1. til 3. december. Vi målte refleksioner for flere af vores LSCO krystaller ved forskellige temperaturer, for at få nogle af vores smukke superstrukturer i endnu bedre opløsning end tidligere.
Du kan få en lille smagsprøve på hvordan datatagningen så ud nedenfor:
Jeg fik også mulighed for at se bjergene omkring Grenoble fra en ny retning – jeg havde været aldrig hele vejen nede i sydenden ved synkrotronen på campus, og havde ingen anelse om at der var en lille rundkørsel dernede. Uanset hvad, så var udsigten helt vidunder på de dage hvor vi havde solskin!
En anden DMC Beam tid på LSCO+O, og lidt PCMO
Fra 21. til 28. november havde vi endnu en beamtid på DMC instrumentet på SINQ, hvor vi målte reciprokt-rum maps for to af vores LSCO+O krystaller.
Jeg ankom et par dage tidligere for at aligne prøverne, og havde nogle meget sene nætter fordi tingene ikke ville at fungere – som det tilsyneladende bar er sådan det skal være når krystaller skal alignes… Om ikke andet kunne jeg underholde mig selv med hvor meget prøveholderne lignede små robotter.
Selve målingerne gik helt perfekt, og vi havde lidt ekstra tid til at sætte en pulverprøve af PCMO på instrumentet til sidst også. Hurra for smukke data til at tage med hjem!
Introduktion i Mantid og Python kursus
Sent i går aftes landede jeg i et fly fra London efter en uge på Rutherford Appleton Laboratories (RAL) i Oxfordshire, England. Jeg har fulgt en uges kursus på instrumentstyrings- og dataanalyse-softwaren Mantid, med lidt korte introduktioner til Python. Meget af det var meget kort (hvilket jeg også tror var meningen), men i hvert fald har jeg nu en god følelse af hvordan softwaren kan bruges – både på et instrument og på min egen maskine til dataanalyse.
Det er en skam, at der ikke er nogen SXD-instrumentmodel i softwaren endnu, så jeg kunne arbejde på mine time-of-flight data, men i det mindste var de gutter der underviste os (de samme folk der lavede softwaren) meget ivrige efter at hjælpe folk med at sætte deres egne modeller op også. Så hvis jeg får tid ser det ud til at jeg har den mulighed.
Jeg boede på samme lille Bed & Breakfast i East Hendred som sidste gang jeg var på ISIS (som også er ved RAL), selv om de denne gang gav mig et værelse lidt uden for byen – så jeg måtte gå gennem deres lille have for at komme hen til busstoppestedet. Det gav våde sko fra morgenduggen, men også nogle rigtig smukke solopgange!
En lille omvej til London på vejen hjem
Jeg tilbragte en lille del af fredagen i London, før jeg tog resten af vejen til Heathrow for at hoppe på mit fly hjem. Jeg gik ud til O2 Arena og derefter til Emirates Air Line. Jeg tog turen frem og tilbage over vandet – med en helt vildt smuk udsigt over byen! Jeg fandt også tid til at tage et smut forbi Greenwich Park, hvor GMT-linjen er placeret – og jeg tror også at det er et Unesco World Heritage-sted! Parken er enorm, men jeg formåede at gå op ad bakken til det kongelige observatorium for at nyde udsigten. Du kan stort set se hele London deroppefra (det kan du se på billedet øverst i dette indlæg)!
Structural State of Minerals and its Applications kursus
PhD-kursus om forskellig software der kan anvendes til røntgenspredning (både pulver og enkeltkrystaller), primært på mineraler – afholdt på Geocenter. Kurset handlede om brugen af strukturelle oplysninger opnået ved moderne diffraktionsmetoder og beregningsmetoder inden for mineralogi og materialevidenskab, og det var primært rettet mod PhD-studerende i geovidenskab og lignende discipliner. Jeg håbede at lære mere om især superstrukturer og hvordan man håndterer dem, da disse findes i mange mineralogiske prøver.
Vi brugte rigtig meget tid på basal viden om krystalstrukturer og diffraktion – hvilket var en gentagelse af ting jeg allerede har set meget – men så gik vi heldigvis videre til at se på opførslen af krystaller under varierende temperatur og tryk, pulverdiffraktion og anvendelser af dette, og endelig strukturfortolkning og specifikke anvendelser inden for geovidenskab og materialevidenskab. Vi havde både forelæsninger og eksperimentelt arbejde med en introduktion til moderne diffraktometre ved hjælp af et af røntgendiffraktometrene i deres afdeling. Vi fik også lov til at afprøve en række forskellige krystallografi-software i korte tutorials.
Alt i alt er jeg ikke sikker på om jeg lærte meget nyt om superstrukturer, og jeg fandt helt sikkert ikke den hellige gral om hvordan man kan løse mine krystaldata, men – om ikke andet – var det et interessant kursus med ny viden.
Kurser i peer-review, skriveteknikker og projektstyring
I den sidste uge har jeg fulgt et (dobbelt) kursus arrangeret af Dark Cosmology Center. De havde hyret Tress&Tress, der arrangerede to af deres kurser lige efter hinanden – de første to dage om projektledelse og planlægning, og så tre dage om skriveteknikker og peer-review processen i internationale videnskabelige tidsskrifter – under titlerne “Coping with the challenges of a PhD” og “How to publish in peer-reviewed journals”.
De to undervisere, Dr. Bärbel Tress og Dr. Gunther Tress, var utrolig inspirerende – og begge præsterede at gøre klasserne interessante og brugbare. Jeg lærte så meget om hele processen med at skrive for videnskabelige tidsskrifter, samt om hele processen med at komme igennem store projekter som en PhD – og jeg vil kunne bruge disse nye værktøjer direkte i min hverdag. Jeg kan virkelig anbefale at følge disse kurser, hvis Tress&Tress nogensinde dukker op i nærheden af dig!
Undervisning af matematik til biologer for anden gang på en sommerskole
Både i dag og i går har jeg undervist på “Applications of X-Ray and Neutron Scattering in Biology, Chemistry and Physics” sommerskolen på Niels Bohr Institutet. Ligesom sidste år underviste jeg i split-sessioner, hvor vi forsøgte at få noget fysik og matematik ind i nogle biologer og kemikere – så de kunne følge resten af kurset.
Denne gang var dette dog det eneste jeg underviste i, da de ikke behøvede mig til nogen af de senere tutorials.
ICNS i Edinburgh, Skotland
Jeg har været i Skotland siden 7. juli, og kom hjem i går. En stor flok af os fra min gruppe tog sammen til den internationale konference for neutronspredning (ICNS) på Edinburgh International Conference Center. Flere af os deltog også i Science & Scientists @ ESS satellitkonferencen, som blev arrangeret om mandagen på universitetet.
Velkomstmodtagelsen blev afholdt på Dynamic Earth – med deres seje hvide teltlignende struktur – og en fantastisk udsigt til Arthur’s Seat i aftenvarmen. Der var superfuldt med alle konferencedeltagerne, men det var et sjovt sted at se – og det tvang os alle til at gå en ret lang gåtur gennem hoveddelen af byen, hvilket var en vidunderlig start på turen, for at være helt ærlig.
På det egentlige konferencecenter, da vi fik vores materialer udleveret, gav de os paraplyer – jeg antager at de forventede en normal skotsk sommer. Det så imidlertid ud til at de fjernede regnen med alle disse hundredvis af paraplyer, da vi kun fik smukke varme dage med masser af solskin hele ugen! For én gangs skyld var vejrgudene venlige! Til min glæde betød det også at vi havde masser af tid (selv om aftenen efter det blev mørkt) til at vandre rundt og tage billeder. Edinburgh er en smuk by!
Under postersessionen onsdag eftermiddag var jeg optaget af at præsentere en poster om nogle af mine LSCO+O superstrukturer. Jeg havde ikke særlig mange mennesker til at komme forbi, men de par stykker der kom var nu også fint for mig. Vi havde også en poster om vores VNT neutronsprednings-e-learning projekt at præsentere, så det var også interessant.
Lidt senere på onsdagen var der en lille reception-type ting, holdt som en privat begivenhed op i slottet – og det var vildt sejt! Der var vin og små mini-haggis’er, og vi kunne alle vandre omkring og se kronjuvelerne og andre små skatte de havde gemt i kamrene i de smukke gamle bygninger. Hvad var mest imponeret over, var dog udsigten mens vi gik op til slottet. Man kan se hele byen derfra, og vejret var også perfekt!
Konferencenmiddagen fredag aften blev holdt inde i National Museum of Scotland, og sikke et absolut smukt sted – det var så godt!
Åh, og vi havde også fornøjelsen af at se Kim jonglere ikke kun bolde, men også æbler!
Lørdag tog vi lidt tid til at gå op på Arthur’s Seat for at nyde endnu en fantastisk udsigt over byen. Det var lidt af en vandretur, og jeg endte med ikke at gå hele vejen derop – men det var stadig smukt!
Lidt ekstra tid på IN12
Eftersom noget af vores sidste beamtid på det inelastiske neutroninstrument IN12 blev spildt pga. instrumentkomponenter der manglede eller ikke var klargjort, fik vi noget ekstra beamtid til at fortsætte vores målinger fra maj. Vi havde fra 30. juni til 3. juli, selv om den første dag dog bare var til at tjekke alignment – mens den sidste dag kun var indtil tidligt om morgenen.
Endnu en fed lufthavn!
På vejen tilbage skulle jeg skifte fly i Charles de Gaulle lufthavnen, hvilket jeg ikke har gjort før. Sikke en interessant arkitektur de har! Og der var sikkerhedsvagter og politi på segways, det har jeg heller ikke set før…
Eksperimentel Fysik fik en pris, og det gjorde vi også!
Mads og jeg fik blomster, vin og et gavekort til en aften på en restaurant på grund af vores arbejde med at udvikle Eksperimentel Fysik kurset over de sidste tre år, og på grund af al den tid vi begge har lagt i at gøre kurset fedt! Dette var specielt sejt fordi Kim fik Jens Martin Knudsen prisen som den bedste underviser tilbage i februar, på grund af hans arbejde med kurset. Så det var rigtig godt at os studenterinstruktorer også fik en form for anerkendelse af vores arbejde. Jeg er super beæret og glad over dette her!
Færdig med den sidste gangs undervisning i Eksperimentel Fysik kurset
De sidste to dage har vi afholdt de afsluttende eksamener til Eksperimentel Fysik kurset, som jeg har undervist i for tredje gang i år. De studerende var fantastiske – jeg er super stolt af dem alle!
Dette vil også være sidste gang jeg underviser i kurset, da jeg har undervist meget mere end de krævede timer i min PhD allerede – og dette kursus tager rigtig mange timer på grund af både alle de faktiske timer i klassen og retning af alle rapporterne lagt oveni!
Skøre logbøger
Jeg holdt mig travl ved at bruge alle min togture frem og tilbage over Øresund i sidste uge til Nordic Physics Days på at rette logbøger fra de studerende på kurset, så ingen kedelig transport for mig! Nu vil jeg fortælle hvem der gjorde det – men en af logbøgerne havde disse fantastiske sider i dem:
Det gav mig et godt lille grin.
Nordic Physics Days i Lund, Sverige
Mellem onsdag og fredag i denne uge har en flok af os fra gruppen været i Lund for at deltage i Nordic Physics Days på universitetet i byen.
Jeg fik lov til at præsentere en poster med nogle statusopdateringer på mit LSCO+O-superstrukturprojekt, og jeg forsøgte at gøre det lidt mere letforståeligt – for en generel fysiker i stedet for et publikum af specialiserede krystallografer. Et af skridtene til at gøre det var at gøre titlen mere sjov – så jeg navngav den “Superstructures in a superoxygenated superconductor”, som jeg følte muligvis var nok “super”. Jeg gav den også underteksten “An ongoing study of the high-temperature superconductor La\(_2\)CuO\(_{4+y}\)”, bare hvis nogen ønskede at vide hvad der faktisk foregik…
Om torsdagen fik vi også en lille tur ud for at besøge Max IV byggepladsen. Det var vildt sejt at se hvordan de er begyndt at lave ting på stedet – selvom de endnu ikke er nået så langt endnu. Om ikke andet kan man faktisk se at ringen er ved at tage form!
Beamtid på IN12
Fra den 11. til 17. maj har jeg været på ILL i Grenoble, Frankrig, for at lave et forsøg på tripleakse-neutroninstrumentet IN12, hvor vi tog uelastiske målinger på en af vores LCO+O krystaller.
Vi var nødt til at bruge en hel dag på OrientExpress instrumentet for at aligne vores prøver, da der var fire af dem der skulle bruges på samme tid… Det var et frygteligt puslespil at få dem til at passe sammen, men vi fik det gjort!
De egentlige målinger på IN12 blev udført mellem den 14. og 17. maj, og på trods af mange problemer med nogle af instrumentkomponenterne der ikke blev leveret til tiden (hvilket spildte rigtig meget af vores tid i sidste ende), fik vi nogle gode målinger.
En helt fantastisk del af denne rejse var at en af vores lokale kontakter på ILL formåede at give os en lille rundtur i reaktorhalen. Vi fik set på alle neutroninstrumenterne inde i den indre instrumenthal, og vi fik lov til at stå over reaktoren og se Cherenkov-strålingen. Det var så smukt. Jeg er ked af ikke at have nogen billeder her, men deres regler er ret strenge om at tage billeder…
Lidt ekstra foto-tid i Frankfurt
På vejen til Frankrig havde jeg en 4 timers pause imellem mine fly i Frankfurt lufthavn, og jeg brugte tiden på at rende rundt og tage billeder i de mange enorme terminalsbygninger, af både fly og sjov arkitektur og dekorationer.
Arbejde i et par uger ved Rutherford Appleton Laboratory
Fra den 1. til den 13. april har jeg været ved Rutherford Appleton Laboratory (RAL) i Oxfordshire, England, for at arbejde sammen med den instrumentansvarlige på SXD-instrumentet. Vi har arbejdet med min dataanalyse, men det vigtigste vi gjorde, var at tage ekstra målinger på to forskellige laboratorierøntgendiffraktometre på små stykker af samme LSCO+O-krystal som vi havde på SXD. Disse data vil hjælpe mig med at få et endnu bedre overblik over mine superstrukturer, da røntgeninstrumenterne kan måle op til højere \(q\) end det vi tidligere har kunnet se.
De to diffraktometre var på ISIS (et Oxford Instruments Gemini diffraktometer) og Harwell Research Complex (et Oxford Instruments SuperNova diffraktometer), lige på RAL campus – så det var super nemt at komme rundt. Vi har så mange nye data – på flere forskellige små stykker af krystal – og i det mindste nogle af dem har rigtig god opløsning. Jeg kan helt sikkert bruge dette videre!
Jeg overnattede hos en lille Bed & Breakfast i East Hendred, en kort ti-minutters bustur fra campus. De to hyggelige pubber havde fantastiske måltider til aftensmaden, og jeg følte mig rigtig velkommen – jeg tror at jeg vil overnatte der hver gang jeg tager til ISIS fra nu af. Gæstehuset på campus er virkelig, virkelig ikke det værd i forhold til dette sted (det var dybest set den samme pris, for meget mere plads og langt bedre muligheder for aftensmad)!
Smukke London
På den første dag, på vej til Oxfordshire, tog jeg en lille omvej og brugte et par timer i London. Det er første gang jeg har været i byen, og jeg brugte min tid på at gå rundt, hovedsagelig langs Themsen – for at se de typiske turiststeder som Elizabeth Tower, Trafalgar Square, Tower Bridge, The Gherkin og Millenium Bridge ved St . Paul’s katedralen. Det var en vildt god oplevelse, og jeg vil helt sikkert vende tilbage en dag for at kigge på nogle af de mindre besøgte steder!
En lille smuttur til Oxford
Jeg tilbragte en af mine dage med at arbejde på Bed & Breakfast’en om morgenen og tog derefter en kort tur til Oxford om eftermiddagen. Jeg besøgte nogle af de gamle colleges, og fik kaffe og pekantærte ved en af de (hvis ikke dén) ældste kaffebarer i Europa – Queen’s Lane Coffee House. Jeg brugte en af de typiske hop-on-hop-off turistbusser, og de kørte os rundt og forklarede hvordan tingene plejede at fungere i byens gamle dage. Det var virkelig interessant!
Jeg stoppede ved den botanisk have og fik en is mens jeg nød de smukke forårsblomster. Jeg tog også hen for at se den smukke gamle renæssance-spisesal på Christ Church College, hvor de filmede Harry Potter Hogwarts spisestue-scenerne: på trods af den lange kø og alt for mange mennesker, var det sjovt at se.
Weekend tur til rovfuglepark og Stonehenge
Søndag den 7. april tog den min lokale kontakt mig på en køretur til en rovfuglepark, og bagefter til Stonehenge, bare for at komme ud og lave noget i stedet for at sidde på Bed & Breakfast’en hele weekenden. Det var super cool – og jeg er virkelig glad for at han foreslog det!
Tilbage fra neutronsprednings-software workshop i Berlin
Efter ADD workshoppen på ILL i Frankrig, tog jeg til Tyskland for at deltage i endnu en workshop i Berlin. Denne gang var temaet for workshoppen software for neutronspredning, og jeg lærte så meget. En flok softwareudviklere – samt forskere interesseret i software – dukkede op, og der var så mange gode diskussioner og præsentationer af software og hvad der er behov for i ny software. Jeg fik også rigelig tid til at netværke en del, så det var fantastisk.
Jeg fandt lidt tid – om aftenen den sidste dag – til at tage til Alexanderplatz, hvor der var et marked i gang. De havde musik og tonsvis af små nuttede boder der solgte pølser og alle former af sødt guf. De havde også noget ret fjollet musik i gang (se videoen længere nede, hvis du har lyst).
ADD2013 workshop på ILL
I løbet af den sidste uge har jeg været i Frankrig for at deltage i ADD workshoppen på ILL i Grenoble. Det har været en uge med tutorials og foredrag om forskellige programmer og metoder der bruges til Real-Space analyse af diffraktionsdata. Jeg fik lov til at afprøve PDFgui programmet, hvilket var interessant – da jeg havde hørt om det på workshoppen i Santa Fe sidste oktober.
Jeg fik også lov til at præsentere en poster, men brugte bare den samme som den jeg præsenterede på Flipper workshoppen tilbage i januar. Jeg fik stadig ikke mange reaktion i form af ideer til hvordan jeg kan raffinere mine superstrukturer, men fik da masser af venlig – men meget lidt optimistisk – opmuntring til at fortsætte mit arbejde. Suk.
Jeg fik også lidt tid om aftenen til at udforske Grenoble, og jeg fandt mig selv på svævebanen til Bastillen på toppen af en af bjergene omkring byen. Udsigten deroppefra var spektakulær!
Da jeg var færdig med at udforske og vandre rundt, tog jeg svævebanen ned – og fik hele vognen til mig selv. Det fik mig til at optage nedkørslen, med udsigten over byen i den tidlige solnedgang – så hvis du er interesseret, tag et kig på videoen nedenfor!
Flipper2013 workshop på ILL
Siden tirsdag har jeg været på ILL for at deltage i dette års Flipper workshop om brugen af polariserede neutroner. Jeg deltog primært for at lære mere, da jeg stadig ikke har hørt meget om polariserede neutroner, og jeg har aldrig brugt dem til eksperimenter.
Det var en rigtig god workshop, og jeg lærte en masse nye ting. Jeg er stadig ikke sikker på hvor relevante de ting jeg lærte faktisk er for mit Ph.D.-projekt, men i det mindste mødte jeg en masse interessante mennesker. Jeg fremviste også en poster om det arbejde jeg har gjort hidtil på mit LCO krystalsystem – men da vi ikke har været i stand til at raffinere strukturen endnu, var det for det meste en præsentation af vores smukke data. Et par mennesker havde et kig på det og sagde åbent at det ville tage et langt stykke tid at få systemet løst.. så det er ikke specielt trøstfuldt…
Vi har lige fået en artikel i Neutron News!
Dette er min første videnskabelige publikation bortset fra min formelsamling! Selvom jeg ikke er førsteforfatter (Linda Udby skrev det meste), er det stadig super sejt! Jeg lavede alle figurerne, og vi fik faktisk forsiden af tidsskriftet for udgivelsen – som jeg selvfølgelig også lavede!
Du kan se publikationen via DOI linket: http://www.tandfonline.com/Doi/ABS/10.1080/10448632.2013.751795
Min første beamtid på ISIS
I løbet af de sidste seks dage har jeg været i England, mere specifikt Rutherford Appleton Laboratory i Oxfordshire, for at måle på en af vores LCO+O krystaller (faktisk den samme krystal som vi målte på på DMC i Schweiz i sidste måned). Jeg var på SXD instrument, et Time-of-Flight neutron Laue diffraktometer, hvor vi målte på fem forskellige rotationer af krystallen, hver for både lav temperatur og stuetemperatur.
Vi fik en enorm mængde data, og kortlagde en stor mængde i reciprokt rum. Antallet af superstrukturer vi så var enormt stort, og indtil videre har vi ikke været i stand til at få en fuldstændig videre bearbejdning af data. On-site peak integration software var dog virkelig cool, og så ud til at at gøre arbejdet godt – og vores instrumentansvarlige var yderst hjælpsom.
Alt i alt en fornøjelig oplevelse, og jeg håber at jeg (sandsynligvis med hjælp fra den instrumentansvarlige) vil være i stand til at få superstrukturerne løst.
Selvfølgelig havde jeg også et par minutter her og der til at gå rundt og tage lidt billeder:
Endnu en beamtid, nu med studerende!
Jeg er lige kommet hjem fra Schweiz, endnu en gang, denne gang fra en beamtid på DMC pulverdiffractometeret, hvor jeg lavede målinger på en af vores LCO+O enkeltkrystaller, for at mappe en del af det reciprokke rum (både for krystallen alignet i cb– og ab-planet). Det var nogle virkelig seje målinger, og jeg tror måske at jeg allerede har fundet forsidebilledet til min afhandling!
Jeg startede faktisk turen med at starte en beamtid på RITA-II instrumentet, hvor vi skulle undersøge en YMnO3 prøve. Det var også virkelig spændende – og dette eksperiment fortsatte også i løbet af min egen DMC beamtid (desværre havde jeg ikke tid til at følge det hele vejen selv, men deres resultater så virkelig fede ud!).
Nogle af de studerende fra neutronspredningskurset var dernede med os, til at følge de to eksperimenter. Det var virkelig sjovt, men jeg havde ikke regnet med hvor svært det var at hjælpe dem med at forstå alt, når jeg ikke engang forstår halvdelen af det selv! Normale beamtider er virkelig trættende, men det her tog virkelig prisen!
Vores DMC data var ikke rigtig de mest perfekte data til at udføre struktur refinement ud fra (i cb-planet fik vi kun 12 strukturelle toppe, og nogle af dem var virkelig dårligt opløst), men vi så nogle interessante temperaturafhængigheder, og har allerede sendt nogle nye proposals ud til TriCS og andre instrumenter for at udforske disse ting videre. Vi fik også en “venlig beamtid” på to dage på det nye EIGER instrument, som vil være virkelig cool at arbejde med.
Denne tur markerede også slutningen af neutronkurset, selv om jeg stadig er nødt til at rette et par rapporter og hjælpe et par flere af de studerende med deres endelige projekt. Men alt i alt har det været sjovt undervisning i kurset, selv om det har været temmelig hårdt en gang imellem!
Total scattering workshop i Santa Fe
Fra den 14. til den 23. oktober var jeg i USA for den første gang. Jeg var i Santa Fe (New Mexico) for at deltage i en workshop/konference om total scattering, kaldt Advanced Simulation Techniques for Total Scattering Data konference, arrangeret af folk fra Los Alamos National Laboratory og Oak Ridge National Laboratory.
Den egentlig konference var kun fra den 16. til den 19., så jeg havde et par dage på hver side til at gå rundt i byen og lege turist. Jeg tog mit kamera med, og fik en masse virkelig gode billeder (selv om jeg dog stadig skal have fundet mig noget tid til at kigge dem alle sammen igennem og sortere og redigere i dem).
Mit fly dertil gik igennem Heathrow og Dallas Fort Worth, og det endte med at blive et værre rod – begge dele af turen endda. På vejen derover var der en voldsomt tyk tåge over Heathrow, og vi var nødt til at flyve i cirkler – og til sidst omdirigere landingen til Stanstead for at genoptanke, før vi endelig kunne lande – mere end en time forsinkede – i Heathrow. Selvfølgelig missede jeg mit fly til over Atlanten, men heldigvis fik de mig på det næste fly, og jeg nåede stadig mit efterfølgende fly i Dallas. Min baggage var desværre ikke helt så heldig.. Folkene i Dallas var virkelig dårlige til at håndtere situationen, og det var først da jeg landede i Santa Fe at der var nogen der kunne hjælpe mig videre med mit baggageproblem (og på det tidspunkt var det selvfølgelig blevet for sent til at sende min baggage fra Heathrow, så jeg var nødt til at vente til aftenen efter). På vejen hjem blev vores landing i Heathrow forsinket fordi antallet af ventende fly var for stort, og jeg missede næsten mit forbindelsesfly til København. Folkene i Heathrow var smarte nok til at uddele specielle orange billetter til folk der skulle skifte fly som skulle af sted med kort ventetid, men de havde ikke lige overvejet at navnet ‘Jensen’ er ret normalt i Danmark, og havde på dummeste vis kun lavet en enkelt ‘Jensen’ billet, og givet denne til en anden ‘Jensen’ dansker som skulle på samme fly som mig. Så jeg var nødsaget til at skulle gå igennem alle de normale langsomme procedurer igennem lufthavnen, og fangede kun lige flyet i tide. Selvfølgelig nåede min baggage ikke med, igen. I det mindste kom jeg da hjem.
Konference selv var rigtig god – både de praktiske arrangementer, den lille PDFgui tutorial, forelæsningerne, og turen til Los Alamos, var virkelig godt planlagt og gennemført. Jeg lærte en masse ny information om total scattering og hvad det kan bruges til, og mødte en masse nye seje mennesker. Jeg var rigtig glad for at tale med et par folk fra ORNL, for at høre om hvordan ting fungerer derovre, når jeg nu måske snart skal derover i et halvt års tid..
Min turist-del af turen gik også godt – jeg havde nogle sjove dage hvor jeg vandrede rundt i byen og kiggede på gamle bygninger, og generelt fik lidt en følelse af hvordan Santa Fe er. Jeg tog til et lokalt supermarked bare for at se hvordan det var også (jeg havde forventet at der ville være folk der pakkede mine indkøb i poser for mig, men det var stadig lidt grænseoverskridende!), og jeg tog forbi mange små restauranter for at prøve noget ordentlig New Mexican mad (jeg var glædeligt overrasket over det), specielt deres chile. Jeg gik endda hele vejen ud i den anden ende af byen for at se deres farmers market, og det jeg er rigtig glad for: jeg fik lov til at se hvordan de griller deres chillier til at lave deres chile – det var sjovt.
Alt i alt var det en virkelig god tur, og jeg glæder mig til at skulle til USA igen.
Der blev senere udgivet et lille møde-referat for workshoppen i Neutron News, hvilket kan ses her. Billedet i toppen af dette blogindlæg kommer fra denne artikel.
Responsible Conduct of Research kursus
Disse sidste to dage har jeg brugt mine morgener på det gamle Fakultet for Biovidenskab, efter den nye obligatoriske Ph.D.-kursus Responsible Conduct of Research. Kurset blev startet på grund af problemerne med Neuro-Science (eller hvad var det?) forsker Milena Penkowa, der lavede en masse dumme ting (læs; videnskab uredelighed). Jeg ved ikke præcis hvad logikken var, men jeg tror at folk på toppen af universitetet troede at det ville få dem til at se godt ud, hvis de krævede at alle Ph.D.-studerende skulle følge et kursus om uredelighed og politik.
For det første var jeg forfærdet alene af vægten af de papirer de ville have os til at læse: Ikke kun papirklip fra nyheder og guider, men store stykker af lovtekster. Jeg har ikke haft så meget besvær med at komme igennem en læseplan siden kurset i videnskab etik og historie/teori (også obligatorisk, men på bacheloruddannelsen i fysik). Men jeg lærte vel også lidt – jeg ved nu hvad de forskellige udvalg kaldes og hvad de gør, og jeg lærte om et par tilfælde hvor folk har gjort noget forkert. Men alt i alt var det mest af hvad de fik mig til at læse basal logik, og jeg følte mig en smule dum for faktisk at følge deres krav om at læse det hele – jeg kunne lige så godt have tænkt det op selv.
Forelæsningerne i løbet af de to morgener var alligevel fine, men måske (okay – ikke bare måske – mere helt sikkert) ret kedelige. I det mindste fik vi gratis kaffe…
For at bestå kurset skal man skrive et to-siders essay om en sag fra sit eget videnskabelige miljø eller arbejde, med referencer til stoffet fra læseplanen for kurset. Jeg har ikke skrevet et essay siden gymnasiet, og jeg har altid hadet det. Indtil videre har jeg ingen idé om hvad jeg vil skrive om, og jeg ved virkelig ikke hvordan jeg vil være i stand til at skrive noget jeg kan være glad for at aflevere. Lad os se hvad jeg ender med…
Endnu en workshop på listen – denne gang om DISCUS
I løbet af hele sidste uge var jeg i Erlangen (i Tyskland, tæt på Nürnberg), for at deltage i en workshop om simulationsprogrammet DISCUS, der simulerer diffus spredning.
Det var rigtig sjovt, men jeg havde lidt håbet på noget andet end hvad det endte med at blive. Mange af de første dage (og følgende dage) blev brugt på hvordan man bruger Linux og kommandolinien (og råbe op om hvor dårligt Windows det – det vil sige ved hjælp af dårlige og forkerte argumenter for det…), i stedet for at introducere det egentlig program på en ordentlig måde. Vi gik igennem en masse forskellige tutorials, men en masse af det var meget forhastet, og ikke særlig dybdegående. Jeg fik i det mindste mange værktøjer med mig hjem, så hvis jeg virkelig får brug for at bruge programmet (det ved jeg ikke helt om jeg skal endnu), har jeg da et eller andet som jeg kan læse igennem og gå i gang med.
Jeg købte deres DISCUS cookbook på forhånd, og læste lidt i den i forvejen (dog ikke super meget, da jeg har haft meget travlt). Jeg synes at det var en rigtig dyr bog, delvist fordi man kun kan få den i hardcover, men den er godt skrevet – og jeg tror jeg har lært langt mere fra den korte periode jeg brugte på at læse i den, end hvad jeg gjorde fra selve workshoppen.
Når det er sagt, ville jeg nok anbefale folk at gå på workshoppen hvis de rent faktisk har til hensigt at bruge programmet selv. Det er virkelig svært at finde ud af alle de små logiske ting i programmet hvis man sidder med det alene – f.eks. det faktum at pakken faktisk indeholder tre forskellige uafhængige programmer.
Begyndte undervisningen i neutronspredningskurset
Denne uge var den første uge i blok 1, og dermed den første uge af neutronspredningskurset på Niels Bohr Institutet. Jeg hjalp lidt med undervisningen sidste år, eftersom jeg var ansat til at udvikle nogle forskellige e-læringsværktøjer til kurset, men i år er jeg en egentlig studenter-instruktør på kurset.
Vi startede mandag eftermiddag med nogle små introduktioner og et par øvelser, og det lille hold (i år tror jeg kun at der er ca. 12 studerende i kurset …) er hyggeligt. Onsdag var den første lange dag, og siden Kim tog til Schweiz, var Linda og jeg (og Peter Willendrup, som havde lovet at hjælpe med at give en introduktion til McStas og de virtuelle maskiner som vi ville at installere på de studerendes laptops) håndterede dagen. Linda tog sig af et foredrag om instrumentering, mens jeg lavede en lille MATLAB introduktion og en lille visning af vores lokale neutronkilde og He-3 neutrondetektor. De fleste af eleverne virkede til at få tingene til at køre, og jeg tror, de er klar til at starte de rigtige simuleringsprojekter i næste uge.
Undervisning på et neutron- og røngtenspredningssommerkursus
Disse sidste par dage (dvs. mandag til onsdag), har jeg været en af underviserne på kurset Applications of X-ray and Neutron Scattering in Biology, Chemistry and Physics, som blev afholdt som et samarbejde mellem Københavns Universitet, Lunds Universitet, Roskilde Universitet og DTU. Det er et tre-ugers kursus, og det er første gang at det er blevet afholdt.
Ideen var at undervise forholdsvis unge universitetsstuderende det grundlæggende i både neutron- og røngtenspredning, med henblik på at de skal være forberedt på de store nye faciliteter ESS og MaxLab IV der er ved at blive bygget på den anden side af Øresund.
De første tre dage – hvor jeg stod for noget af undervisningen – bestod primært af introduktioner, og mandag og tirsdag underviste jeg i split-sessions. Disse sessioner var en opdeling af de studerende i biologer og fysikere (eller i praksis, folk som ikke normalt bruger en masse matematik, og folk som er bedre til matematik). Fysikerne blev undervist i noget om proteiner, mens Kim Lefmann og jeg var underviste de andre i noget grundlæggende matematik, og i at forstå ting som komplekse tal, Fourier transformationer, bølger og simpel spredning. Alt i alt tror jeg at det gik okay. Jeg ville dog gerne have været bedre forberedt (jeg fandt først ud af at jeg skulle undervise søndag aften…).
Om onsdagen hjalp jeg tre af lektorerne med deres øvelser. De sidste to uger har jeg arbejdet på en simulering af et simpelt neutronreflektometer-instrument, der skulle anvendes denne dag. Jeg fik aldrig multilag til at fungere fejlfrit, men jeg fik resten til at virke okay, og tilbød at hjælpe de tre andre med at klare den faktiske undervisning, ved hjælp af live-simuleringsværktøjer som vi også brugte i løbet af de tutorials jeg underviste med i Italien i juli. Undervisningen endte med at være en værre rod, men forhåbentlig endte de studerende med at lære lidt alligevel…
OrientExpress beamtid overstået
Jeg er lige kommet hjem fra Institute Laue-Langevin (ILL) i Grenoble, Frankrig, hvor jeg har været på en super kort beamtid ved neutron Laue instrument OrientExpress. Dette var min første gang på ILL, og jeg rejste derned alene. Det var en forvirrende tur! Lufthavnen i Lyon har virkelig dårlig skiltning, men jeg fandt da frem på et tidspunkt (efter en del tid hvor jeg vandrede rundt uden at forstå noget, må jeg lige tilføje..).
Jeg målte på to nye LSCO krystaller, for at se hvor mange enkeltkrystaller der var inden i dem. Begge prøver kom faktisk fra en enkelt groet krystal, men den gik i stykker i løbet af oxygenerings-processen. Det lader til at de begge nok er enkeltkrystaller, et godt resultat, men de har muligvis en opsplitning i længeaksen (de er cylindriske) – hvilket lidt er noget rod hvis jeg skal skære dem op senere. Jeg må vel bare lave lidt røntgen Laue billeder senere for at se om det er tilfældet.
Den ekstremt smukke togstation ved Lyon-Saint Exupéry lufthavnen
På vej hjem tog jeg til lufthavnen i Lyon lidt tidligt, for at have tid til at gå lidt ud for at udforske togstationen forbundet til lufthavnen. Jeg har aldrig set en mere alien-lignende bygning – den er helt fantastisk!
Tilbage efter at have undervist i Italien
Den sidste uge (fra den 15. til i dag, den 22.) har jeg været med på International Neutron Scattering Instrumentation School (INSIS) skolen, delvist som en underviser, og delvist som en normal studerende. Dette foregik alt sammen i den lille by Frascati, på et bjerg tæt på Rom, Italien.
Jeg underviste de studerende i McStas igennem to eftermiddages tutorial sessions, hvor Linda Udby, Peter Willendrup og jeg gik rundt og hjalp dem med at komme igennem et sæt af øvelser som vi havde lavet til dem. Under den resterende tid af skolen fulgte jeg forelæsningerne – hvor jeg lærte en masse nye ord fra neutronsprednings-verdenen (selv om nogle af forelæsningerne godt nok var gentagelser af hvad jeg allerede ved), og jeg fik lov til at møde en masse nye seje mennesker. Vi havde en masse sjov i løbet af aftenerne, hvor der var godt tid til at networke lidt med folk der arbejder med neutronspredning.
Vi fik også en rundvisning ved partikelacceleratoren ved Laboratori Nazionali di Frascati, hvilket var vildt fedt!
En lille tur til Rom
Jeg tog fri en enkelt dag, for at tage en formiddag nede i Rom og lege lidt turist. Jeg tog af sted forfærdeligt tidligt om morgenen, for at have tid til at se ting og gå rundt uden at være ved at dø af varmen. Jeg var en af de første der blev lukket ind i Colloseum – det var virkelig fedt. Jeg tog også forbi Cestius’ pyramide, Trevi fontænen og Forum.
Alt i alt havde jeg en virkelig god tur – men jeg vil nok anbefale folk, der ikke er gode til at klare høje temperaturer, at lade være med at tage derned midt om sommeren!
Der blev senere udgivet et lille møde-referat for skolen i Neutron News, hvilket kan ses her.
Endnu en workshop
Hele denne uge har jeg deltaget i Second Annual Niels Bohr International Academy Workshop on ESS Science skolen (ja, det er et langt navn…), der blev afholdt her på Niels Bohr Institutet.
Vi blev undervist i nuværende neutroninstrumenter og den al den software der kan bruges til at analysere data. Jeg deltog også i en tutorial session i anvendelsen af programmet RMCProfile, og det var virkelig fedt at få lov til at bruge det specifikke program. Der er en vis chance for at jeg kan bruge det i løbet af min Ph.D., hvis jeg ellers får tid til det (og beamtid!).
Eksperimentel Fysik eksaminer endelig overståede!
I dag og i går havde vi de endelige eksaminer for Eksperimentel Fysik kurset. De studerende har brugt de sidste par uger på at køre eksperimenter rundt omkring i forskningsgrupperne på Niels Bohr Institutet. Deres eksperimenter endte ud i små 4-siders artikler (PRL style), og deres endelige eksamen var så individuelle mundtlige præsentationer af deres projekter, ved brug af slides. Idéen var at den mundtlige eksamen skulle foregå som en form for lille konference, og de studerende blev delt op i forskellige hold, hvor de præsenterede for hinanden (og underviserne, som var der og fungerede som chairmen og eksaminatorer på samme tid).
Det gik rigtig godt for de fleste af de studerende, og det ser ud til at de har lært rigtig meget i løbet af kurset. Jeg føler virkelig at kurset har været en success igen i år – selv om jeg ikke har set de studerendes kursusevalueringer endnu..
Endnu en RITA-II beamtid
Dette var et par hårde uger! Kun en dag efter jeg kom hjem fra DanScatt årsmødet i Odense, tog jeg et fly til Schweiz supertidligt om morgenen, til en ny omgang beamtid på RITA-II instrumentet ved PSI.
Med en smule hjælp fra Christof Niedermayer fik jeg brugt de første par dage på at få vores prøve alignet og få den på en ny holder (den var allerede alignet i ac-planet fra sidste beamtid, men vi havde brug for at den var alignet i ab-planet med et bestemt tilt ud af planet). Astrid dukkede op søndag for at hjælpe. Desværre havde vi, på et eller andet tidspunkt i forberedelsesfasen, fundet en forkert diameter på den magnet vi skulle bruge, og det viste sig at vi var nødt til at starte helt forfra med en meget mindre prøveholder! Det var et kæmpe skridt tilbage, og vi var nødt til at starte næsten forfra med vores alignment. Vi var ikke færdige da Linda dukkede op om mandagen.
Heldigvis fik vi det til at virke til sidst, og vi endte med en masse seje målinger på en inkommensurabel magnetisk peak, og så hvordan den ændrede sig med et pålagt magnetisk felt.
En lille weekend-tur til Basel
Astrid tog hjem efter den første uge, så Linda og jeg var tilbage til at færdiggøre eksperimentet (selv om eksperimentet egentlig mest var for hendes projekt). Heldigvis var det muligt at scripte en stor del af vores scans, og vi tog faktisk en hel dag fri for at tage til Basel lørdag den 9. juni. Det endte med at være en rigtig god lille tur, og vi så en masse interessante museer og arkitektur – specielt Tinguely muséet var interessant, med så mange tossede skulpturer!
En anden sjov ting der skete, var at jeg mødte Ivana (som jeg mødte på PSI sommerskolen i 2011) i instrumenthallen! Hun var på en beamtid ved SANS-I instrumentet, hvor hun var i gang med nogle målinger som jeg ikke rigtig forstod. Vi havde lidt tid til at få en kop kaffe og snakke om hvad vi hver især lavede nu – det var rigtig hyggeligt.
DanScatt 2012 møde i Odense
Torsdag og fredag tog gruppen til det årlige møde for Danish Centre for the use of Synchrotron X-ray and Neutron facilities (DanScatt). I år blev det afholdt på universitetet i Odense (Syddansk Universitet), og det var første gang jeg var med.
Nogle af os gik sammen i en af de minibusser instituttet ejer, og vi havde en dejlig tur med masser af sjov, og vi fik mødt en masse nye mennesker.
Selve mødet bestod af foredrag og nogle poster-sessioner, men var generelt ret kedeligt. Jeg medbragte min poster over mit bachelorprojekt, men det passede ikke rigtig ind: De fleste af de andre posters var centreret omkring brugen af neutroner og røntgenstråler på krystaller eller biologiske systemer, så en plakat om neutronmoderatorer var en smule ude af fokus..
Jeg har udgivet en ny formelsamling som en lille bog!
Jeg har nu fået en ny version af min ældre formelsamling til MatIntro kurset udgivet. Den indeholder flere ligninger, flere og bedre løsnings-taktikker og nylavede illustrationer – og den er trykt i farver denne gang! Den er blevet udgivet med et nyt forlag, da de gamle var langsom til at udskrive flere kopier.. Jeg blev faktisk kontaktet af Polyteknisk direkte, fordi folk blev ved med at spørge om min “lille blå” formelsamling i deres butikker, og det gamle forlag kunne ikke levere kopier hurtigt nok – så de arrangerede en overtagelseskontrakt for en ny version af formelsamlingen og lavede endda den smukke grafik til forsiden af bogen!
En ting som jeg virkelig godt kan lide, er at indbindingen er en egentlig paperback-bog denne gang, i stedet for den hæftede sammenbinding som det gamle forlag lavede. Det gør det så meget pænere at gå igennem den, og du kan faktisk stille den på en boghylde og finde det igen…
Den er udgivet som “Den lille blå – En grundlæggende matematisk formelsamling til MatIntro på KU“, af Polyteknisk Forlag (juni 2012), med ISBN10: 8770782407 og ISBN13: 9788770782401.
De har endda formået at sætte prisen lidt lavere end den pris som den gamle sælger for i øjeblikket. Så et tip, hvis du vil købe min formelsamling til kurset – så kan du lige så godt gå efter den nye. Den gamle bliver bare dyrere hver dag!
PSI detwinning beamtid
I går kom jeg hjem fra en lang uge i Schweiz, hvor jeg har været på en beamtid ved RITA-II instrumentet ved SINQ neutronkilden ved Paul Scherrer Instituttet (PSI).
Jeg var der sammen med Astrid T. Rømer og Linda Udby, og vi målte på tre forskellige LSCO krystaller. Vi forsøgte at detwinne dem ved hjælp af magnetfelter, men det endte med ikke at virke.. Vel brugt uge! I det mindste fik jeg en masse træning i at aligne krystaller, og vi fik alligevel nogle smukke data med hjem.